Hur bekämpar man håravfall och vinner denna kamp?

From PropWiki
Jump to navigation Jump to search

Tyvärr lider cirka 80 % av männen av skallighet. Enligt statistiken uppträder de första tecknen på håravfall vid 20-30 års ålder. John Travolta träffade 2019 i en bild som vi inte förväntade oss: den 1 januari lade ägaren till det en gång tjocka, för att inte säga, legendariska håret i Grease upp ett foto där han verkade helt flintskallig. Internet rörde på sig: alla kom ihåg att Travolta hade burit peruk nästan från början av 2000-talet, och skvaller om naturlighet och självkärlek lades till en enkel diskussion om frisyren (eller snarare avsaknaden av den) passar. skådespelaren. John själv i Jimmy Kimmel-showen sa att han inte förväntade sig en så våldsam reaktion. Han försökte redan rollen som en skallig CIA-specialagent i filmen From Paris with Love 2018. Samtidigt träffade skådespelaren Pitbull, som genom sitt exempel inspirerade Travolta till förändring.

Men glöm inte att modet till John Travolta inte kom omedelbart, utan först efter många års försök att dölja bristen. Tunnt hår är ett problem som drabbar två tredjedelar av män över 35, men det betyder inte att de alla bestämmer sig för att raka sina huvuden. Ja, Fedor Bondarchuk, Vin Diesel eller Jason Statham föredrog detta alternativ, men i själva verket kan håravfall ofta hanteras. För att göra detta måste du först och främst ta itu med orsakerna till håravfall hos män (även om kvinnor också lider av detta), och sedan bestämma dig för behandlingsmetoderna (vi hoppas att det är onödigt att påminna dig om att ett besök på en trikolog är obligatorisk). Du kommer också att vara intresserad av följande info.

Orsaker till manlig skallighet I de allra flesta fall är orsaken till håravfall hormonerna från androgengruppen, som även kallas manliga hormoner. Den främsta skurken som är ansvarig för den snabba exponeringen av din krona är dihydrotestosteron. Kom ihåg detta imponerande namn - för det påverkar förresten även prostatans hälsa.

Denna typ av hormonellt håravfall kallas androgenetisk alopeci. Vad det är? I en normal livscykel växer håret de första två till tre åren, sedan avtar tillväxten och efter tre till fyra månader faller håret av. Efter det börjar hårsäcken att spika igen. Vanligtvis är 80–90 % av håret i tillväxtfasen samtidigt på huvudet. Med androgenetisk alopeci reduceras tillväxtfasen kraftigt, på grund av detta blir håret så kort och tunt att du inte kan se utan tårar. Vad är mekanismen för påverkan av hormoner, vetenskapsmän (även brittiska) förstår fortfarande inte exakt. Men de vet med säkerhet att ärftlighet i hög grad påverkar sannolikheten för skallighet. Androgen alopeci finns också hos kvinnor, men män är fortfarande i täten i denna fråga - ingen jämställdhet . Envis statistik säger att hälften av kaukasiska män möter denna typ av skallighet. En annan faktor som påverkar hårväxten är näring. Håravfall är ofta förknippat med brist på järn, zink, fettsyror, selen, vitaminer D, A, E, B3, folsyra och biotin. Det händer också att håret bestämmer sig för att skiljas från dig på grund av problem med sköldkörteln. Så om du av naturliga skäl är ägare till en avundsvärd atletisk kroppsbyggnad och alltid har skrattat åt vänner som noga tittar på vad de äter, så kan skallighet vara din motivation att besöka en nutritionist och ta dig in på sanningens väg.

Det händer att plötsligt exponerade små områden av huvudet (fokalt framfall) eller kroppen. Aida Guseykhanova, expert trichologist vid Nioxin, förklarar: "Den vanligaste orsaken till håravfall är att hårväxten upphör i förtid, vilket leder till att de börjar falla av i stort antal. Orsakerna kan vara stress, temperatur över 38 grader i tre dagar eller mer, sjukdomar i organen i det inre systemet och mycket mer. Män märker sällan sådana förluster på grund av att deras hår oftast är kort.

Av de sjukdomar där ett verkligt hårfolkmord inträffar är det värt att nämna alopecia areata. Med det kan skadeområdet vara annorlunda, och sjukdomen förekommer lika hos män och kvinnor. Mindre vanligt är den cikatriella formen av håravfall. Och om håret i fallet med alopecia areata kan växa ut igen, med cicatricial alopeci återställs aldrig håret i härdarna”, säger Aida med en fruktansvärd viskning.

Är det möjligt att slå skallighet Innan du påbörjar någon åtgärd måste du ta tester - för att förstå exakt vad som orsakade konflikten med håret. Det kan mycket väl vara så att det inte alls handlar om hormoner. Om ditt hår faller av på grund av brist på makro- eller, vilket inte är bättre, mikronäringsämnen, kommer en balanserad kost och näringstillskott att hjälpa dig. Se bara först till att det är sant. Annars kan självbehandling bara skada. Om androgenetisk alopeci har fallit på ditt huvud, hjälper inte vanliga kosmetika. Men det finns verktyg som kan mildra slaget. Bland dem är läkemedel som måste appliceras på huden, såväl som de som är avsedda för oral administrering.

Skallighet botemedel Hormonrelaterat håravfall är svårt att förhindra. Men vetenskapen står inte stilla. Här är en liten lista över de mest effektiva läkemedlen. Minoxidil är ett medel som appliceras på huden. Det som är bra är att det förlänger hårväxtfasen, vare sig de gillar det eller inte. Det är viktigt att bara komma ihåg att minoxidil ska användas under lång tid, och resultatet kommer att märkas om två månader. Dessutom, efter att ha börjat använda det, kan du inte sluta - håret kommer omedelbart att falla av, som om det var precis vad de väntade på. Tyvärr fungerar inte minoxidil för alla. Om skallighet började för mer än fem år sedan, kommer effekten av den inte att vara för stark. Men om du börjar använda det omedelbart, eftersom du märker tunnningen, kommer du utan tvekan att ha framgång. Minoxidil finns i många apotek och professionella hår- och hårbottenmärken. Förresten, aminexil har en liknande verkningsmekanism - det är ännu lättare att hitta pengar med det i Ryssland.

Finasteride är ett läkemedel för internt bruk. Det minskar produktionen av hormoner som är ansvariga för skallighet. Ett annat botemedel som fungerar från insidan är spironolakton . Det ordineras vanligtvis för sjukdomar i det kardiovaskulära systemet, men det påverkar också produktionen av ett hormon som ansvarar för hårväxt. Spironolakton har en hel del kontraindikationer och biverkningar, så du kan inte förskriva det själv - du måste först besöka en trikolog och endokrinolog. Och slutligen, follikeltransplantation . Ett alternativ som kräver allt ditt mod. Dess kärna är enkel: "avfallspartier" planteras med friska folliklar från delar av huvudet som inte påverkas av skallighet. Men i det här fallet är det oerhört viktigt att hitta en riktigt bra och erfaren specialist. Och var beredd på att kräsna folliklar inte alltid slår rot på en ny plats. Som en sista utväg kan du alltid gå John Travoltas väg - trots allt kan du inte argumentera för att han ser bra ut.